Alla inlägg den 21 januari 2011

Av Anna Och Sara Hjulström - 21 januari 2011 07:25

Jag använder mig av omvänt lockande, när jag tränar in fasta beteenden, tex om jag vill att den ska ligga, stå eller sitta kvar.


När jag tränar det här, så använder jag INTE klickern, eftersom för mig så använder man klickern när du vill belöna precis vad hunden gjorde i det ögonblicket. Här tränar jag att hunden ska hålla samma position en längre stund, till jag ger ett frikommando.


Du tar godis, som hunden måste älska! Ta några bitar i din hand, håll den stängd tills hunden erbjuder det beteendet som DU vill att den ska göra, tex ligg. Och ta en av godisarna med den andra handen och stoppa i den i hundens mun, försöker hunden resa sig eller sträcka fram huvudet mot godiset - innan du är ända fram. Stopp kvickt tillbaka godiset i handen och stäng handen! Vänta tills hunden lägger sig igen och öppna då handen och ta fram ett godis igen - reser den sig eller försöker ta godiset igen - stoppa undan och stäng handen. Hunden lär sig fort att håller jag inte positionen så blir det inget godis! I början knager dom på handen för att dom så gärna vill ha godiset och så gott godis ska du ha!


Hunden lär sig att öppen hand = du gör rätt. Och stängd hand betyder = du gör fel!

Och det här lär dom sig fort - på första träningstillfället fattar dom. Och när hunden kan det, då börjar du göra det svårare och svårare. Försök locka hunden ur position, säg inte nej, utan stäng bara handen och vänta tills hunden erbjuder det beteendet igen. Sen gör du samma störning igen. Tillslut ska hunden kunna hålla position oavsett du leker med en leksak framför nosen/studsar bollar/ hundkompis springer förbi framför nosen m.m


Ovido - Quiz & Flashcards